Hoe verzorg ik mijn zonwering?

Hoe reinig ik mijn rolgordijndoek correct?
Het makkelijkst worden lichte verontreinigingen met een droge borstel schoongewreven. Kleine vlekken kunnen met lauwwarm water en een beetje zeep verwijderd worden. Daarna grondig met water naspoelen. Er mogen echter geen “scherpe” chemicaliën gebruikt worden, zodat de impregnering en de kleur van het doek geen schade ondervinden.

Wat wordt vaak vergeten?
Mocht de rolgordijndoek een keer nat worden door een regen- of onweersbui, dan is het belangrijk dat deze na het noodweer zo snel mogelijk weer uitgestuurd wordt om te drogen.
Cassettezonneschermen en zonneschermen met scharnierarmen en telescopische armen moeten bij regen en storm normaal gesproken ingestuurd worden. Terrasschermen zoals bv. de PERGOLINO P3500 zijn dankzij de voorste ondersteuning zeer robuust. Bij voldoende helling en uitgerust met een waterbestendige doek doet de PERGOLINO niet alleen dienst als zonwering, maar kan hij ook zonder problemen in de regen gebruikt worden.

Hoe bescherm ik mijn scherm doeltreffend tegen wind en weer?
Bij slecht weer en wind de zonnerolgordijnen altijd op tijd insturen.
Daarvoor kan gekozen worden uit verschillende automatische systemen, die comfortabel op afstand geprogrammeerd en bediend kunnen worden. Besturingssystemen zorgen ook in geval van afwezigheid voor bescherming en veiligheid. Ze kunnen vaak eenvoudig verder uitgebreid worden. Meestal vormt een zon-/windsensor de basis en kan deze met regen- of vorstsensoren gecombineerd worden. De functionaliteit van de windautomaat moet regelmatig gecontroleerd worden. Dankzij zonne-energietechnologie en radiotechnologie zijn ook oplossingen zonder ingewikkelde bekabelingen beschikbaar. De voorwaarde voor automatisering is een met elektro-aandrijving uitgerust zonnescherm.

Mijn zonwering is meer dan 10 jaar oud en het doek is niet alleen helemaal van kleur verschoten, maar ook gescheurd op bepaalde punten. Is een reparatie van het doek de moeite waard?
Nee, een reparatie is in dit geval niet meer de moeite waard. Een rolgordijndoek dat gedurende de gebruikstijd door externe invloeden sterk op de proef is gesteld, kan in de meeste gevallen vervangen worden. Door een doekvervanging heeft men ook de mogelijkheid om nieuwe kleuraccenten te creëren en de optimale UV-bescherming is weer gewaarborgd.

Fam.-Kraaier-te-Bergen-002

Solero Palestro